19, 20 en 21 december, Phnom Penh
Het hotel viel een beetje tegen. De kamers zijn benauwd klein, maar het zwembad was heerlijk, zeker na een aantal uurtjes sloffen door de stad.
Maandag (20/12) zijn we eerst met de Tuc-Tuc naar S21 (Tuol Sleng) gegaan. Dit is het voormalige hoofdkwartier van de veiligheidsdienst van de beruchte Rode Khmer.
Hier zijn in de jaren 1975-1979 duizenden mensen op beestachtige wijze gemarteld en omgebracht.
Het bezoek was dan ook erg beklemmend, zie de beelden.

Na S21 zijn we doorgereden naar de "Killing Fields", 12 km buiten de stad. Ook daar wordt je niet vrolijk van de massagraven. Hierna houden we het even voor gezien en gaan terug naar het hotel via de Laotiaanse ambassade, visumperikelen regelen.

De volgende ochtend gaan we vanwege de hitte vroeg op pad naar de Wat Phnom.
Phnom Penh is genoemd naar de Wat (=tempel) Phnom. Ene mevrouw Penh heeft een aantal eeuwen geleden in de Mekong rivier een boom met 5 Boeddhabeelden gevonden. Ter ere hiervan heeft ze een tempel op een heuvel (=Phnom) laten bouwen. Phnom Penh betekent dus de heuvel van mevrouw Penh.
Zo ziet de Sim (heilig gedeelte) er van binnen uit...En ja, als je de tempel ingaat moet je wat te offeren hebben. Buiten kun je van alles kopen, Lotusbloemen, wierook etc.Ook Marianne's haar moet af en toe worden bijgepunt. Vlakbij het hotel is een kapper en we stappen er naar binnen. Grote consternatie bij de giechelende meiden aldaar.
Er wordt iemand bijgehaald die een paar woorden Engels spreekt. De stemming werd uitgelaten en het resultaat was voor iedereen bevredigend.Woensdagochtend 22 december wordt het dan heel vroeg opstaan. We gaan met de boot over de Mekong in 7 dagen naar Pakse in Laos. Het zal wel wennen zijn, onze enige georganiseerde reis....


Klik hier voor het vervolg, Phnom Penh-Kratie-Stung Treng