20 November: Emerald

Het is bijna 500 kilometer van Charters Towers naar Emerald. Een lange rechte, type provinciale weg met een rijstrook heen en eentje terug. In die 500 kilometer krijgen we het outback gevoel. Uren lang rijden we door hetzelfde monotone landschap.

De hoogtepunten? Zo af en toe ligt er een platgereden dier op de weg, vaak een Kangaroe. Levende Kangaroes zien we helaas niet. Sporadisch kom je een tegenligger tegen.

Het vrachtverkeer gebeurd hier meestal met zogeheten Road Trains. Dat zijn vrachtwagens met minstens drie aanhangers met een lengte tot 50 meter. Chauffeurs zijn van het type Bakkus de baksteen. Het is lastig om ze op deze wegen in te halen. Last heb je daar niet al te veel van, ze rijden allemaal minstens 100 kilometer per uur, wat hier ook de maximumsnelheid is.

 

Omdat er maar twee banen zijn en de Aussies geen enkel risico willen nemen is het iedere keer stoppen geblazen bij wegwerkzaamheden.
Zoals te zien is, vaak geen hond te bekennen.....

Uiteindelijk komen we in de mijnstad Emerald aan. We zoeken zeker 1,5 uur in de bloedhitte (42 graden) naar geschikte accommodatie voor een redelijke prijs. Helaas is die niet te vinden en eindigen we in een afgrijselijk rundown motel voor een dikke 100 euro per nacht. Het is niet anders. We zitten wel in het centrum van dit gat.....

Het avondeten bij een superstrakke Italiaan met verrukkelijke pasta's maakt veel goed. Ze schenken alleen maar sapjes vanwege de vergunning, maar je mag wel je eigen drank meenemen. B.Y.O. noemen ze dat hier, Bring Your Own.

21 November: Yeppoon

We zitten zo'n 350 kilometer van de kust af en verlangen daar erg naar na twee dagen saaiheid en hitte. Vandaag gaan we naar de kustplaats Yeppoon.
De eerste uren leidt de weg door mijnwerkgebieden. Het is hier een en al kolenmijnen wat je ziet. En die kolen moeten worden vervoerd. Dat gaat hier met lange treinen, hele lange treinen.

Zo af en toe rij je door een dorp met twee huizen en een winkeltje. Het leven is hier werken, werken, werken. Weinig ruimte voor vertier. Dit is het dynamische centrum van de plaats Bluff.

Voor in de middag zijn we in Yeppoon en baden we ons in de luxe van een heuse 4,5 sterren B&B, WhileAway. We zitten nog geen 100 meter van een schitterend en vrijwel geheel verlaten strand.

De volgende dag komt Peet erachter dat het strand iets minder verlaten was dan gedacht........

Klik hier voor het vervolg, Bargara