12 Januari: Yangon

Vandaag pendelen we heen en weer tussen Classique Inn en Alamanda. De laatste is een Frans restaurant op vijf minuten lopen van de Classique Inn. Op het menu staat precies alles wat we nodig hebben, Westers voedsel. Heerlijke baguettes en allerlei Franse lekkernijen.

Om drie uur staat de taxi voor de deur en gaan we richting airport. De  vlucht is strak op tijd en om acht uur landen we in Kuala Lumpur, waar het horloge 1,5 uur moet worden vooruit gezet.

Dan gaat het bijna mis. We gaan op het eerst het beste mannetje in die ons een taxi aanbied. De prijs valt mee en we moeten een klein stukje lopen naar de parking. Daar aangekomen blijkt dat we zo ongeveer de oudste barrel van heel Kuala Lumpur hebben getroffen.  Maar het wordt nog erger, we kunnen het parkeerterrein niet af want het mannetje blijkt een illegale chauffeur die geen airport vergoeding heeft betaald. En er staat politie bij de uitgang, dus durft hij het niet aan door de slagboom te gaan. Uiteindelijk gaan we zeulend met onze bagage het parkeerterrein af en treffen we hem vijfhonderd meter verderop aan.

Eenmaal terug in de taxi blijkt ook nog dat de idioot niet weet waar ons hotel is, terwijl hij eerst had beweerd dat hij het wel wist en de halve wereld al scheurende belt om raad. Bij het (LPG) tanken zet meneer niet eens de motor af en springen wij maar de auto uit. Stel je voor dat er iets misgaat.

Uiteindelijk komen we er wel, maar dat is eens maar nooit weer op deze manier. Het hotel, Fraser Place, blijkt daarentegen een voltreffer. 52 m2 pure luxe is onze kamer en een bed...... geweldig! Locatie is ook helemaal top midden in het centrum (KLCC) op nog geen vijf minuten lopen van de Petronas Towers.

13 Januari: Kuala Lumpur

De ochtend begint met regen en wat doe je dan anders dan fijn de shopping mall ingaan. De Suria maakt onderdeel uit van de Petronas Towers. Die torenen hoog boven alles uit. Dat is ook geen wonder, ze zijn 452 meter hoog.

Bij de ingang van de torens loop je onder een formule 1 raceauto door.

Eenmaal binnen stappen we in deze futuristisch uitziende lift.

Binnen vinden vooral de schoenenwinkels gretig aftrek.

Na de mall lopen we in het park dat achter de towers ligt. Aardig, maar het is heet, zeer heet en we zoeken al snel weer de verkoeling van de airco op. Dat zullen we ook de rest van ons verblijf in KL regelmatig doen.

's avonds gaan we terug naar de towers die schitterend verlicht zijn. 

Op het plein voor de towers zijn er continue mensen bezig om de torens te fotograferen. Veel van hen willen graag vriendin of vrouw ook op de foto hebben en gaan daarbij zeer ver. We zitten een dik half uur met open mond te kijken naar alle idiote capriolen die mensen daarbij uithalen, zich kennelijk volmaakt onbespied wanend......

14 Januari: Penang

Om half elf stappen we de taxi in om weer terug naar de airport te gaan. De vlucht naar Penang vertrekt pas om half twee, maar het is zomaar een uur rijden naar KLCC, de low cost terminal vanwaar we vertrekken. Dit keer nemen we een betrouwbare taxi.

We hebben twee nachten geboekt in hotel Sentral, een redelijk middenklasse hotel net buiten het historische oude centrum van Georgetown, de hoofdstad van het eiland (=Pulau) Penang.

Het wordt ons onmiddellijk duidelijk dat we in een moslim land zijn als we naar het plafond kijken. De pijl wijst vast richting Mekka.

In MaleisiŽ blijft het lang licht, dus hebben we wel even tijd om de stad te verkennen. Er is een gratis shuttle bus waar we opstappen en we stappen uit bij de veerboot. We hebben een toeristische kaart gekregen met de hightlights erop van het onder wereld erfgoed vallende koloniale centrum. Wel wat vreemde teksten op de kaart, er staat de doodstraf op drugsmokkel en alle producten uit Israel zijn ten strengste verboden hier. Hartelijk welkom.....

Dit is de Victoria memorial clock tower, een overblijfsel uit de Britse koloniale tijd.

Hier direct achter de tower ligt Fort Cornwallis op de noordpunt van het eiland. Gesticht door Sir Francis Light die daar in 1786 aan land kwam.

Eenmaal binnen in het fort staat ons een collectie kanonnen te wachten. Vrijwel allemaal buitgemaakt op de vijand, zoals deze onvervalste Hollander.

 

Als je dichtbij kijkt dan zie je dat ie van de VOC is geweest en gemaakt is in 1603.

Een eindje verderop staan een aantal overblijfselen uit de koloniale tijd, de city hall

en de town hall.

De nonnetjes in het oudste klooster van MaleisiŽ weten wat een mens te doen staat om in de hemel te komen....

Kerken volop hier, dit is de oudste van het stel, de St George's church.

Hierna houden we het voor gezien. Omdat we nog steeds niet aan Aziatisch eten moeten denken zoeken we wat westers. Dat vinden we in Via Pre, een geweldige trendy Italiaan. Heerlijk eten hier.

Daarna nemen we de een riksja naar huis, maar stappen na 500 meter weer uit. De man trapt zich het lazarus met ons inmiddels fors toegenomen gewicht in het bakje en we generen ons hiervoor. Dan maar weer de gratis shuttle. We vergissen ons in het eindpunt en maken het rondje twee keer. Uiteindelijk zijn we tegen tien uur thuis.

15 Januari: Georgetown

We bezoeken het Penang state museum. Daar leer je dat er in MaleisiŽ drie bevolkingsgroepen zijn: de Malay, de Indiers en de Chinezen. De laatste hebben fraaie bedden tentoongesteld hier.

In de Art Gallery voelen we ons even dicht bij Holland als we dit schilderij zien. Buiten is het wel anders, het is bloedheet...

Daarna gaan we verder naar de oudste Chinese tempel in de stad, de Kuan Yin tempel. Deze staat naar goed Chinees gebruik blauw van de wierook. 

We lopen nog langs moskeen en Hindoe tempels maar vinden het best zo. Wij gaan in gebed in de Pizza Hut, die later blijkt nog halal te zijn ook.....

Na de lunch gaan we naar de Komtar toren, het winkelcentrum van Georgetown. Je kan tegen betaling met de lift naar de 60e verdieping van dit hoogste gebouw van Penang en dat doen we dan ook. Het uitzicht:

Na de middag trekken we ons plan voor de komende tijd. We hebben het eigenlijk wel een beetje gehad met MaleisiŽ en zijn onvrijheid, met name voor de moslimvrouwen. Er lopen namelijk hier nogal wat vrouwen met niqab rond, vergezeld van enge mannen met baarden. Ook vinden we de bevolking hier niet echt vriendelijk tegen ons.

We besluiten om te gaan Island hoppen in Thailand. Morgen vertrekken we. 

Klik hier voor het vervolg, Koh Lipe