23-24 December: Ngapali Beach

We hebben een knoert van een kamer, iets van veertig m2, met zicht op de oceaan. Alles is hier met smaak en oog voor detail ingericht. Zo hangen er zes kleine schilderijtjes boven ons bed en komt het licht uit de nisjes in de muur.

We hebben oorspronkelijk hier vier nachten geboekt, maar besluiten vrijwel direct om een poging te wagen om daar zes nachten van te maken.

Dat heeft niet alleen met de kamer te maken, maar ook met het prachtige strand en de zeer hartelijke eigenaresse en staf van de lodge. En niet te vergeten het gratis schouwspel voor de deur.

Ngapali is verdeeld over twee stranden. Een groot strand met het ene resort na het andere en heel af en toe een Birmees eethuisje. Op het strand waar wij zitten is het net andersom. Het is klein, er zijn maar twee lodges en voor de rest is het hier het dorpsgebeuren zoals dat al eeuwen op dit strand is. Met natuurlijk de complete vissersvloot van Lin Tha, zoals dit dorpje heet, pal voor de deur. Ze varen eind van de middag uit en keren in de ochtend terug, niemand weet hoe laat, dat hangt af van de vangst. Het levert mooie plaatjes op in het ochtendlicht.

Op het strand staan de Birmese Kniertjes en hun kinderen elke ochtend met smart te wachten tot man-, zoon- en broerlief weer thuis zijn. De Birmezen vinden het maar koud zo in de vroege ochtend. Wij Hollanders hebben minder moeite met de 18-20 graden.

Voor ons is het klimaat hier ideaal. In de ochtend 18-20 en daarna rent de temperatuur omhoog tot achter in de twintig. Bij zonsondergang is die weer gezakt tot 23-24 zodat de avonden aangenaam zijn. De airco op de kamer hoeft dus ook niet aan.

De gevangen vis wordt met een stokoud vrachtwagentje afgevoerd, de kleine visjes te drogen gelegd op het strand en dat is te ruiken......

En dan keert de rust weder en verwarmt de zon onze botten. Er is ruimte genoeg voor lekker wandelen.

Deze man gaat, zoals bijna alle Birmezen (mannen EN vrouwen) gekleed in een Longyi. Dat is een grote lap die ze als een soort rok dragen met op de navel een knoop.

Een groot deel van onze tijd echter gaat heen met boeken lezen en luieren.

Ook voor de inwendige mens moet gezorgd worden. We schrijven ons alvast in voor het diner op Kerstavond.

En uiteraard elke avond met een cocktail of een biertje in de hand de zonsondergang bekijken of vastleggen.

Klik hier voor het vervolg, Ngapali vervolg