12 Januari: Chichén Itzá

De wekker staat op 645 maar dat is niet echt nodig. We zijn ruim voor dit tijdstip wakker. Wie het bedacht heeft weten we niet, maar we zitten in een andere tijdzone dan de provincie Quintana Roo waar we vandaan komen. Tijdsverschil met Nederland is hier 7 uur en dat was 6 uur. Maar goed, we zijn zo vroeg omdat we de drukte in Chichén Itzá vrezen. Niet verwonderlijk, de piramide (El Castilllo) van Kukulcán in  Chichén Itzá is een van de zeven moderne wereldwonderen en Unesco werelderfgoed. Het is zaak voor de toerbussen te zijn. Om 745 staan we in een bescheiden rij voor het complex. Eenmaal binnen trekken we een sprintje naar El Castillio. En... tot ons genoegen is er nog vrijwel niemand die zichzelf zo nodig met de piramide op de achtergrond moet fotograferen.

Voor aan de trappen (en niet alleen daar) slangenkoppen.

Na dit geweld lopen we naar het gigantische speelveld waar in voeger tijd de Maya's hun balspel beoefenden. Een ring op 8 meter hoog, een rubberen bal van 5 kilo, 2 ploegen en zie maar eens de bal door de ring te krijgen zonder je handen te gebruiken. Het verliezende team werd vaak onthoofd en aan de kopse kant geëtaleerd, brrrr.

Er staan veel gebouwen op het complex, teveel om allemaal te benoemen. De meeste zijn voorzien van prachtige details.

Het is nog vroeg en dat betekent dat de souvenirverkopers druk bezig zijn hun waar naar een goed plekje te slepen en tentoon te stellen voor de meute komt. 

Het Observatorium. De toren is in de vorm van een slak gebouwd. 

Nog maar wat willekeurige tempels en doorkijkjes. 

Een van de laatste (en oudste) tempels die we bezoeken is ook erg mooi gedetailleerd. 

Tegenover de zuilengalerij zien we een vrouw die bezig is me het borduren van een shirt. Een specialiteit van deze streek. 

We besluiten met het bezoek aan een heilige cenote op het terrein. Het is inmiddels erg druk geworden en de tollenaars zitten allemaal op hun plek. 

Tijd voor weer terug nar het hotel te gaan en alles te laten bezinken aan de rand van het zwembad. Het is mooi geweest! 

Klik hier voor het vervolg, Izamal