19 Januari: Akumal

Na het karige ontbijt zoeken we op internet verder voor een onderkomen. Uiteindelijk boeken we twee nachten in Akumal aan de Riviera Maya. Het wordt een appartement op een golf complex. Daar hebben we goede ervaringen mee.

Xio Akumal blijkt een schot in de roos. Een heerlijk luxe modern appartement gelegen in een tropische tuin. Alles is hier zen en yoga. Ons appartementsgebouw heet dan ook TSE. Het is ook adults only, dus geen schreeuwende kinderen toegestaan. Hier houden we het wel twee nachten uit.  

Xio Akumal ligt niet direct aan het strand. Ze hebben we een beach club compleet met zwembadje, bar, ligstoelen en luidruchtige Amerikanen met meer geld dan manieren. Het eten is prima en het piepkleine stukje strand idyllisch.

De rest van de middag en een groot deel van de avond besteden we aan het wijzigen van de reisplannen. In het stuk Amerika wat we wilden doen blijkt het flink kouder dan verwacht. Alleen zuidelijk Florida is aangenaam te noemen, in de rest is winter met temperaturen tussen 0 en 10 graden.

Colombia lijkt ons wel wat en het is goed bereikbaar vanaf Miami. We kopen tickets met vertrek 31 januari en terug op 18 februari, wijzigen de autohuur, kopen online een Lonely Planet etc. We zijn er maar druk mee. 

20 januari: Akumal

Waar we al een vermoeden van hadden blijkt bewaarheid als we naar het strand van Akumal willen. Het is volkomen verpest door het (Amerikaanse) toerisme. Je moet 5 pp betalen om het strand op te mogen, los van het parkeergeld. Dat gaan we dus maar niet doen.

Onderweg richting strand is een viaduct over de hoofdweg dat vol met graffiti staat. Er zijn mooie werken bij. 

Vlakbij het strand is er dit winkeltje. Op de gevel ook graffiti. Het stelt een moment van het beroemde Maya balspel, poctatoc, voor.

Gelukkig heeft Xio een fantastisch mooi infinity zwembad. Dat is beter dan een bomvol strand.

's Avonds eten we in de golfclub. We hadden ons er veel van voorgesteld, maar het viel uiteindelijk wat tegen. Koude steak, humeurige bediening, maar wel een lekker flesje Malbec.

21 januari: naar de airport

We hebben de tijd vandaag. Hoeven alleen maar naar het vliegveld te rijden, zo'n 100 kilometer verderop. Omdat we een ochtendvlucht hebben morgen (vertrek 8.04) overnachten we in een hotel vlakbij, het Courtyard. De auto leveren we dan vanmiddag alvast in. Onderweg strijken we neer bij Puerto Morelos voor een lunch aan het strand.

Uiteindelijk zijn we tegen een uur of vijf in de middag in het hotel en is de auto ingeleverd. 

Klik hier voor het vervolg, back in the States