6 Januari: Magoebaskloof, Haenertsburg

De tweede nacht in Leokwe kamp verloopt een stuk rustiger. We karren tegen een uur of half acht richting restaurant/museum. En ja hoor, weer een stuk of tien olifanten langs en op de weg.

Twee van de olifanten staan met de koppen en slagtanden tegen elkaar aan te botsen. Is dat spel? Of vechten? Maar nee hoor, de rechter olifant is van plan om de linker te berijden. Hij heeft zijn vijfde been al uitgerold. Zij heeft er echter helemaal geen zin in en ontspringt uiteindelijke de dans.

Het restaurant blijkt gesloten evenals het museum als we daar aankomen. Ze zijn onderweg horen we. Jaja, dat kan net zo goed een uur duren. Dan maar ontbijten in de McDonald in Musina, 70 km verderop. Daarna een stuk tolweg en uiteindelijk rijden we op een achtbaan genaamd Magoebaskloof.
In de portfolio guide die we bij ons hebben staat een fraai hotel vlak bij Haenertsburg. Eenmaal daar aangekomen blijkt het hotel gesloten. We kijken wat rond en besluiten in Haenertsburg (300 zielen) wat te gaan zoeken. En zo komen we terecht bij Khaya Kutso (Place of rest). Prima grote kamers hebben ze daar voor nog geen 50 per nacht.  

Haenertsburg blijkt een heerlijk arti farti dorpje te zijn compleet met de nodige overblijfselen uit begin vorige eeuw.

7 Januari: Magoebaskloof, Haenertsburg

De volgende ochtend lopen we naar het dorp om te ontbijten bij Miski's. We raken aan de praat met een bebaarde blanke motorman. Hij schetst de toestand van het land in niet altijd even politiek correcte uitspraken. Maar geeft ons ook een tip voor een accommodatie verderop de Magoebaskloof.

We bedanken hem en gaan beginnen aan de Louis Changuion trail, een ongeveer vier uur durende wandeltocht op de steile hellingen en door oerbos. het is prachtig, maar zwaar en de temperatuur loopt op tot boven de 30 graden. Na de eerst steile helling komen we langs de begraafplaats. Hier kan je nog duidelijk de resten van de apartheid zien. De graven van de zwarten zoals de familie Mamabolo liggen op een apart veld, gescheiden van de blanken zoals de Coetzee's.

Het landschap waar we dooreen lopen is prachtig en wijds. Het pad gaat af en toe dwars door het hoge grasland.

Bekaf maar zeer tevreden komen we om half een weer bij Khaya Kutso aan. We kunnen nog besluiten om te blijven of te verkassen en gaan voor het laatste.

De plek die baardmans ons heeft aangeraden ligt 15 km terug in de kloof en heet Kuhestan Organic Farm. En al snel zien we dat dit een gouden tip is. Fantastische accommodatie in een zeer fraai tuinlandschap gerund door een Zuid Afrikaans/Iranees echtpaar. Schatten van mensen die ons direct bedelven onder verse avocado's, sla en fruit, alles uit eigen tuin. Shahrzad (Sheherezade) bakt  direct een brood voor ons en Brett loopt af en aan met goodies. Heerlijk hier!

Sharhzad babbelt er lustig op los. Op de vraag of we ook iets kunnen lunchen zegt ze dat er zoveel vraag was door tuinbezoekers dat ze maar een coffeeshopje hebben gebouwd vorig jaar. Compleet met een view en...... versgebakken scones. Mjammie!

Dineren kunnen we hier helaas niet. We rijden terug naar het dorp, slaan wat proviand in en maken samen met de sla etc er een feestmaal van.

Klik hier voor het vervolg, Magoebaskloof, Kuhestan