17 Februari: Cafayate

Gaan we in 1 ruk door naar Cafayate (464 kilometer) of stoppen we ergens onderweg voor een onderkomen. Dat is de vraag van vandaag. Uiteindelijk wordt het beiden. We stoppen in Quilmes, maar de parador waar de guide het over heeft bestaat niet (meer). En die mooie lodge in Tolombon heeft maar een kamer voor een nacht en dan nog voor de hoofdprijs ook. Dus wordt het toch doorrijden naar Cafayate  De Y wordt hier als een SJ uitgesproken, dus als je slist dan kom je een heel eind hier.

Het wordt na enig zoeken Viejo Posada, een mooi oud huis vlak bij het centrale plein met een geweldig mooie patio waar de kamers op uitkomen. We nemen de superior kamer.

Cafayate bruist van het leven. Het centrale plein zit bomvol terrasjes en artisania winkeltjes met de gebruikelijke geweven lappen. Op een van de terrasjes gaan we een hapje eten. We nemen de tijd, er is volop te zien op het plein en uit vele hoeken komen flarden van geluid van bandjes die buiten optreden.

18 Februari: Cafayate

De volgende ochtend gaan we naar het Museo de la Vid y el Vino. Schitterende moderne tentoonstelling over de wijnbouw hier op grote hoogte. In Cafayate en de naastgelegen Valles Calchaquíes zijn de hoogst gelegen wijngaarden ter wereld. De bekendste is die van Michel Torino. Onderstaand een foto van de oude Torino vaten, de baljurk van de eerst wijnkoningin (1941) en tonnen waarin beelden worden geprojecteerd.

Pal aan de overkant van het museum ligt dit bijzondere huis. Vast een dierenliefhebber.

Geen stad zonder een in de koloniale tijd gebouwde kerk. Deze is van de heilige Rosario en staat aan het plaza 20 febrero.

Op het plaza 20 febrero, het hart van de stad, staan veel bomen en bankjes. Ook zie je overal mensen die wat verkopen, zoals deze kwakzalver waarbij je je bloeddruk en suikergehalte kan laten bepalen. Tenminste, als hij klaar is met zijn iphone. 

Voor de lunch gaan we naar Piatelli, Dit is een van de chicste wijnlandgoederen in de streek. Het restaurant ligt tegen een heuvel aan met, hoe kan het ook anders, uitzicht op de wijnstokken.

We nemen een menuutje met wijntjes erbij.

Na drie uur rollen we van tafel en gaan op huis aan. Siësta tijd!

Klik hier voor het vervolg, Cachi